Al het nieuws

Koelvloeistof en water

Koelvloeistof en water

Er bestaan verschillende soorten koelvloeistoffen, maar voor onze ouderwetse Austins gebruiken we liever “ouderwetse” groene of blauwe op (mono)ethyleenglycol gebaseerde koelvloeistof, of antivries aangelengd met gedistilleerd/gedemineraliseerd water.

Soms wordt wel geadviseerd om in onze Austins alleen schoon water te gebruiken, maar koelvloeistof beschermt het motorblok tegen kalkafzetting, corrosie, schuimvorming, oververhitting en bevriezing. Het is gedemineraliseerd water met nuttige toevoegingen(additieven). Het water zorgt ervoor dat een motor niet oververhit raakt, de (mono)ethyleenglycol of Propyleenglycol voorkomt bevriezing van de koelvloeistof en de additieven beschermen het motorblok, de waterpomp en de radiateur tegen corrosie. Water alleen biedt die bescherming niet.
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten koelvloeistof, in verschillende kleuren. In de loop der jaren zijn de eisen die er aan gesteld werden veranderd en hiervoor waren extra beschermende- en reinigende toevoegingen nodig.

Groene of blauwe vloeistof en antivries (soms gelabeld als G11 en IAT) wordt meestal gebruikt in oudere auto’s en bevat (Mono)ethyleenglycol. Het heeft uitstekende corrosiewerende eigenschappen en beschermt tegen bevriezing, maar de levensduur is kort en moet elke 2-3 jaar worden vervangen.

Rode of rose OAT G12 op basis van Propyleenglycol wordt meestal aanbevolen voor Moderne auto’s. Dit organische product is duurzamer, bestand tegen temperaturen ver onder nul en beschermt ook betrouwbaar tegen corrosie. De levensduur kan oplopen tot 5 jaar. Het is echter niet geschikt voor ouderwetse motoren met messing en koperen elementen(radiator).

Het wordt sterk afgeraden om de verschillende soorten koelvloeistof te mengen! Lees bij aanschaf het label en kies voor je Austin een koelvloeistof op basis (Mono)ethyleenglycol of met de aanduiding G11. De kleur is niet altijd bepalend omdat er inmiddels ook andere ongeschikte koelvloeistoffen zijn die blauw of groen zijn , zoals: Hybrid organic acid technology HOAT, Phosphate-free HOAT (hybrid OAT), Phosphated HOAT en Silicated HOAT. Dit zijn grotendeels automerk-specifieke Koelmiddelen die we niet voor onze Austins nodig hebben. De kleuren van deze middelen zijn soms blauw dus makkelijk te verwarren met de ouderwetse koelvloeistof.

In sommige gevallen tref je in een oldtimer toch een rode OAT-G12 koelvloeistof aan. Als dat bij een recent gereviseerde motor is, zonder veel koper en wellicht een moderne aluminium radiateur, hoeft dat geen probleem te zijn.

Meer gedetailleerde informatie over koelvloeistoffen(Valvoline)

Lammetjes rit op de Zaanse Schans met het Morris Register

Lammetjes rit op de Zaanse Schans met het Morris Register

De Austin Club was uitgenodigd voor de Lammetjesrit van het Morris Register. Een aantal leden was gekomen en we werden zeer gastvrij ontvangen! De rit ging door de prachtige Zaanstreek en langs de vele historische molens. Na een lekkere lunch werd de tocht vervolgd naar het eindpunt, waar we in molen “de Bleeke Dood” nog een bijzondere rondleiding kregen, alvorens met een drankje de zeer geslaagde dag af te sluiten.

Austin Ten Special 1934

Austin Ten Special 1934

Hier is een mooi voorbeeld van de Engelse traditie om van een gebruikte auto en met een beperkt budget een competitieve sportwagen te maken. Meestal gebruikte men hiervoor een Austin Seven en er ontstond zo zelfs een hele race-klasse, waar liefhebbers zelf in hun schuurtje zo’n auto naar eigen inzicht gingen opbouwen om deel te namen aan races en heuvel klimwedstrijden. Dat het bouwen van specials een serieuze aangelegenheid was, blijkt wel uit het feit dat een aantal beroemde sportwagen merken hieruit voortkwam, zoals bijvoorbeeld Lotus, Caterham en Brabham. Een Austin Ten Special zie je niet vaak, maar er zijn er echt meerdere gebouwd en dit bijzondere exemplaar is uiteindelijk in de tachtiger jaren in Nederland terechtgekomen.

Hier een kaal chassis van een Austin Ten, een goede basis voor het bouwen van een Special.

Twee voorbeelden van bekende Austin Ten Specials in de UK.

Foto’s van de voorjaarsrit bij Hattemerbroek. 30 maart 2025

Foto’s van de voorjaarsrit bij Hattemerbroek. 30 maart 2025

De voorjaarsrit startte bij het hoofdkantoor van Trendhout in Hattemerbroek. In de mooie bedrijfskantine werden we gastvrij ontvangen. Ook leden van het Morris Register waren uitgenodigd, dus er waren, naast de Austin Ten, Lanchester en Seven ook een paar mooie Morris Eight en een na-oorlogse Minor en Wolseley. De rit ging over mooie landweggetjes en dijken richting Welsum, waar we genoten van een goed verzorgde lunch.

Bekijk hieronder de foto’s

De cilinder kop: aanhaalmomenten of op gevoel natrekken?

De cilinder kop: aanhaalmomenten of op gevoel natrekken?

Defecte koppakking Twelve-Six
Complete koppakking set latere Ten
Het lichten van de kop (Twelve-Six)

Om de kop te demonteren moet de motor volledig zijn afgekoeld en water, slangen en dynamo verwijderd. Daarna kunnen de moeren van de kopbouten worden losgedraaid in de volgorde van het schema om ze vast te draaien. Til de kop voorzichtig omhoog. Als de kop blijft plakken, tik dan stevig op de zijkant met een hamer met zacht oppervlak. Als er meer kracht nodig is, maak dan voor de twee uiterste bougiegaten een set passende trekbouten (Lifting screws), waarmee u met meer kracht kunt trekken. Deze trekbouten kunt u zelf maken van het metaal van twee oude bougies of passende bouten. Plaats de gedemonteerde kop met de juiste kant naar boven op houtblokken om de machinaal bewerkte onderkant te beschermen. Verwijder de koppakking en gooi deze weg, nadat u hebt gecontroleerd of de vervangende koppakking in elk detail hetzelfde is. Zorg er met schone doeken of papier voor dat er geen vuil of koolstofdeeltjes in de motor vallen terwijl u eraan werkt.

De correcte volgorde voor het aantrekken van de kopbouten van de Austin Ten-four
Volgorde voor de Twelve-four
Volgorde Austin Twenty-eight-six
Volgorde voor de Austin light Twelve-Six.
Volgorde Austin Twelve-six
Volgorde Austin Eighteen-six
Volgorde voor de Heavy Twelve

Bij het monteren van de cilinderkop is het van het grootste belang dat de moeren op de bevestigingsbouten gelijkmatig worden aangedraaid. Zorg dat het pasvlak, de boringen in de motor, moeren en draadeinden goed schoon zijn en dat de moer er met de hand makkelijk kan worden op gedraaid. Desnoods met een beetje olie op de schroefdraad. Begin eerst in het midden en werk naar buiten toe, zoals op bovenstaande afbeelding. Vergeet ook niet om nu de draagbeugel voor de dynamo onder de kopmoeren voor op het blok te zetten.

Het blok netjes schoon, klaar voor montage
Laat de pakking voorzichtig zakken

De moderne monteur verwacht nu een aantrekmoment om met een momentsleutel de kopmoeren aan te trekken. In de tijd dat deze Austins nieuw waren, had de garage niet de beschikking over een momentsleutel en de instructie was om “op gevoel” de moer vast aan te draaien met een ca 8 inch (20,3 cm) lange sleutel. Een passende dubbele ringsleutel heeft ongeveer die maat. Een stevige 1/2 ratel met dop is iets langer, maar die is op de juiste lengte vast te houden.

Hoewel een deskundigen in de UK het gebruik van een momentsleutel afraden, wordt tegenwoordig in de praktijk wel een koppel van 20 tot maximaal 25 LBft gebruikt (soms bij een Six 32LBft), maar doe dit voorzichtig en begin met een lagere waarde in etappes en voel dan of de moer niet gaat meegeven of doordraaien. Bij te sterk aandraaien kunnen de bouten uit het blok getrokken worden of breken of scheurtjes lager in het blok ontstaan. De sterkte en hardheid van blok en bouten is veel minder dan bij na-oorlogse auto’s, ook vanwege de leeftijd.

Vroeger model koppakking Ten tot ca 1936, met deronde waterkanalen. De ouderwetse koperen versie kan, mits onbeschadigd opnieuw worden gebruikt.
Met een voelermaatje klepspeling meten
Het tweede model koppakking voor de Ten. Let op de langwerpige waterkanalen. Deze pakkingen bestaan in koper en dit grijze materiaal en kunnen asbest(!)bevatten.
De klepspeling vastzetten.

De klepstoters(speling) moeten nu ook opnieuw worden gecontroleerd. Vergeet niet om na het vervangen van de kop de radiateur bij te vullen. Als de motor voor de eerste keer na montage warm is geweest, controleer dan de moeren nogmaals. Controleer de klepstoterafstelling en de moeren opnieuw (koud) nadat de auto 160 km heeft gereden, aangezien de kleppen de neiging hebben weer naar beneden te gaan.

Austin Ten en Twelve van verschillende bouwjaren. Werkzaamheden door onze leden aan kop en kleppen. Er zit ook een Morris bij. Ziet u welke?

Austin Ten GSI 1945

Austin Ten GSI 1945

Deze Austin Ten GSI is een mooie uitdaging voor ons 50e lid. Zal het lukken om hem voor April weer op de weg te krijgen? Gelukkig is deze auto vrijwel compleet en, ondanks het ruwe uiterlijk is de body in goede staat.